2023 DGS Kaç Gün Kaldı?
Bu sayaca abone olarak tüm gelişmelerden haberdar ol!
2024 AYT Kaç Gün Kaldı? AYT Ne zaman yapılacak? AYT sınavına neden girilir? AYT için ne kadar net yapmam gerekir?
Ülkemizde kamu kurumlarını atama amacıyla yapılan 2023 KPSS Kaç Gün Kaldı? KPSS sayaç ile 2023 sınavının ne zaman yapılacağını öğrenebilirsiniz.
27 Haziran günü başlayacak Kurban bayramı 1 Temmuzda son bulacak. Kurban Bayramına Kaç Gün Kaldı? 2023
2024 Yerel Seçimlerine Kaç Gün var? Yerel seçimlerde neler seçilir? Belediye başkanları seçimi
Önlisans öğrencilerinin üniversitelerini 4 yıla uzattığı 2023 DGS Kaç Gün Kaldı? 2023 DGS sayacı ile DGS'ye kaç gün, kaç saat kaldığını öğrenebilirsiniz.
Sadece birkaç saat ile geleceğimizi belirlediğimiz üniversite sınavı, çoğumuz için bir dönüm noktasıdır. Uzun yıllar süren hazırlık, denemeler, testler, ölçümler, seviye tespitleri sonrasında tüm hazırlıklar bu birkaç saate bağlıdır. Kimimiz heyecanını yenip bu sınavı başarıyla geçerken, kimimiz gelecek sene için umutluyuz. Üniversite sınavı, çabamız kadar şansımızın da önemli olduğu bir sınavdır. İlerleyeceğimiz kariyer yolculuğunun ilk adımlarının oluşmasını sağlar.
Sonuçlar istediğimiz gibi olmazsa 4 yıllık bölüm yerine 2 yıllık üniversiteler tercih edebilir ve mezun olduktan sonra sınavla 4 yıllık üniversiteye geçiş hakkımız olabilir. İşte bugünkü konumuz üniversiteler arası geçişte en çok merak edilenlerden biri olan dikey giriş sınavı olan DGS. Öncelikle, dikey transfer testinin ne olduğuna hızlıca bir göz atalım.
DGS Dikey Geçiş Sınavı anlamına gelir. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'na bağlı meslek yüksekokulları ve açık ilişkili kurslardan mezun olanların temel eğitime geçişleri için düzenlenmektedir. Dikey geçiş sınavlı önlisans programlarından mezun olanlar örgün lisans programlarına yatay geçiş yapabilirler.
Dikey geçiş sınavı, ÖSYM'nin her yıl Temmuz veya Ağustos aylarında yaptığı bir sınav türüdür. DGS sınavının amacı sözel ve sayısal muhakeme becerilerini ölçmektir çünkü bu sayısal ve sözel beceriler lisans eğitiminde başarının temel anahtarıdır. Dikey geçiş sınavı sadece 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları ve bir dereceyi tamamlayabilen adaylar içindir. Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuran adayların ticaret okulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olması gerekir.
En çok karıştırılan ve merak edilen konulardan biri ile devam edelim. Yatay ve dikey geçiş arasındaki farktan kısaca bahsedelim. Lisans veya önlisans programlarında başka bir üniversitede aynı derece programına geçiş yapılmak isteniyorsa bu yatay geçiştir. Önlisans programından lisans programına yatay geçiş yapmak isteyen adayların dikey geçiş sınavına girmeleri gerekir.
Yatay geçişin ne olduğunu kısaca açıklayalım. Üniversitelerin lisans veya önlisans programlarındaki öğrencilerin başka bir üniversitedeki aynı diploma programına yatay geçiş yapmak istemelerine yatay geçiş denir. Örneğin Anadolu Üniversitesi'nde okuyan bir kişi, gerekli geçiş koşullarını sağlaması durumunda İstanbul Üniversitesi'ne yatay geçiş yapabilir.
Bu noktada elbette aynı program olma ya da aynı puan türünde bir programa geçme şartı aranır. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, yıl boyunca elde ettikleri notların ortalamasıyla yatay geçiş yapabilirler. Dikey geçişe geçelim. Biraz da dikey geçişten bahsedelim. Dikey geçiş, önlisans öğrencilerinin eğitimlerini 4 yıllık bir programda tamamlamalarını sağlayan bir sınav sistemidir. Bir mühendislik öğrencisi dikey geçiş sınavına girip yeterli puanı aldığı takdirde mühendisliğe geçiş yapabilir.
DGS'ye kimler girebilir? sorusunun cevabı ile devam ediyoruz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi herhangi bir üniversiteden mezun olmuş ya da önlisans derecesi almaya hak kazanmış öğrencilerin girebileceği bir sınavdır. ÖSYM tarafından yapılan çoktan seçmeli bir sınav türüdür. Lisans yükseköğretim programlarına dikey geçiş yapmak isteyenler bu sınava başvurabilirler.
Önlisans programlarından mezun olan adaylar ile son sınıfta olan ve staj dışındaki derece şartlarını yerine getiren adaylar da sınava başvurabilirler. DGS'ye yurt dışından da başvurabilirsiniz. Belirli sebeplerden dolayı başvuru anında yurt dışında olması gereken ve başvuru merkezine gidemeyen adaylar için de başvuru imkanı bulunmaktadır.
"DGS, bir yıl geçerli olan bir sınavdır ve sınava istediğiniz kadar katılım sağlayabilirsiniz. Yılda 1 defa yapılır. Sınav, 60 matematik ve 60 Türkçe sorudan oluşan sayısal ve sözel bölümlerden meydana gelir ve sınav süresi 2 saat 30 dakikadır.
DGS sınavına giriş sınırsızdır ve çıkmış sorular internet üzerinden erişilebilir. DGS, 4 yıllık lisans programına geçiş yapma avantajına sahip olmasıyla bilinir, ancak sınav süresinin kısa olması da bir dezavantajıdır. Bu nedenle, sınav süresi dikkate alınarak DGS çıkmış soruları çözülmeli ve pratiklik kazanılmalıdır. DGS sonuçları açıklandıktan sonra, tercih işlemleri 4-5 gün sonra başlar."
Son olarak DGS puanının nasıl ortadan kaldırılacağının kullanımıyla ilgili yazımızın finalini. Dikey geçiş sınavı puanları sınav sonucunda hesaplanan sözel ve sayısal puanların görüldüğüyla oluşur. Ön lisans eğitiminden elde edilen akademik ortalama değil bu nokta önemlidir. Hesaplanan başarı puanları belli olan kat sayıları ile çarpılır ve bunun sonucunda toplam puan elde edilir.
2023 DGS sınavına ilişkin geçmiş Aralık ayından itibaren başlamıştır. 2020-2021 eğitim yılında DGS'ye girecek adayların en merak ettiği şey 2023 DGS sınavının ne zaman yapılacağı sorusudur. Dikey Geçiş Sınavı'nın 2023 takvimi belirlenmedi. 2022 DGS sınavı 3 Temmuz'da gerçekleşmişti. Corona virüs pandemisi nedeniyle pek çok sınav tarihi netlik kazanmadı. Ancak eğer şartlar uygunsa 2021 DGS oturumunun tahmini yine Ağustos ayında içinde yapılabileceği düşünülüyor. Ancak bu durum net değildir. Bu nedenle en doğru bilgi için mutlaka ÖSYM tarafından yapılan açıklamaları takip etmek gerekir.
Dikey geçiş sınavı zor mu sorusu da adayların en çok merak ettiği sorulardan biridir. Aslında bu sorgulamaları tamamen kişiye bağlı olarak görmektir. DGS'ye nasıl hazırlanılır? en önemli konulardan biri düzenli çalışmaktır.