2023 KPSS Kaç Gün Kaldı?
Bu sayaca abone olarak tüm gelişmelerden haberdar ol!
2024 AYT sınavı ne zaman? 2024 AYT Kaç Gün Kaldı? 2024 AYT sınavı sayacı. AYT hakkında merak ettikleriniz, AYT sayacı
1 Mayıs İşçi Bayramına Kaç gün kaldı? 1 Mayıs işçi bayramı ne zaman? İşte işçi bayramı hakkında her şey..
2024 LGS Sınavına kaç gün kaldı? LGS hakkında bilinmeyen her şey. LGS kazanmak için neler yapmalıyım?
2028 Cumhurbaşkanlığı Seçimine Kaç Gün Kaldı? Seçimlere kaç gün kaldı? Yeni cumhurbaşkanı kim olacak?
Ülkemizde kamu kurumlarını atama amacıyla yapılan 2023 KPSS Kaç Gün Kaldı? KPSS sayaç ile 2023 sınavının ne zaman yapılacağını öğrenebilirsiniz.
KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) Türkiye'de özel ve kamu sektöründe çalışacak olan kişilerin yeterliliğini ölçmek amacıyla yapılan bir sınavdır. Bu sınav, Türkiye'de kamu kurumlarında çalışmak isteyen adayların, belirli bir konu dalında yeterli bilgiye sahip olup olmadıklarını ölçmek için yapılır.
KPSS A ve KPSS B olarak iki gruba ayrılır.
A grubu kadrosu
– bakanlıklar;
– bakanlıklarla bağlantı; Devlet Müsteşarlığı düzeyinde bağlı ve bağlı kuruluşlar, bağımsız Genel Müdürlük;
– Özel seçme sınavından geçerek kabul edilen ve belirli bir eğitimden sonra yeterlilik sınavına tabi tutulan bu kuruluşların ortaklıklarındaki personel ve işle ilgili görevler;
– illerin özel idareleri;
– belediye teftiş organları;
Prensip olarak sosyal bilimler, hukuk ve iktisat bölümlerinden mezun olanlar KPSS-A pozisyonlarına başvurabilirler. Ancak KPSS-A pozisyonlarına mühendislik veya diğer dört yıllık bölümlerden mezun olanlar az da olsa müfettiş, denetçi, kontrolör ve uzman yardımcısı olarak başvurabilmektedirler.
A Grubu pozisyonları, B ve C Grubu pozisyonlarında olduğu gibi merkezi bir yerleşime sahip değildir.
A Grubu pozisyonlara girecek olanlar için daha sonra ilgili kurumlar tarafından giriş sınavı yapılacaktır. Giriş sınavı yazılı ve/veya sözlü bölümlerden oluşur.
KPSS B lisans sınavına tüm lisans mezunları ya da herhangi bir derece yapma yeterliliğine sahip adaylar girebilir. KPSS-B personeli çift sayılı yıllarda işe alınır. Çünkü; Milli Eğitim Bakanlığı A Grubu kadro ve öğretmen kadrosuna başvurmayan adayların bireysel yıllarda (Örneğin 2021, 2023 vb.) KPSS'yi tamamlamaları etkili değildir. Grup B görevleri, iki yıllık sonuçları kullanır.
Tek yıllarda yapılan KPSS'ye sadece lisans (4 yıllık) mezunları katılabilirken, çift yıllarda yapılan KPSS'ye lise, önlisans ve lisans mezunları katılabilmektedir.
B Grubu memur atamaları “merkezden atama” ve “kurumsal atama” olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Merkezi atamalar KPSS sonuç belgesinde bulunan P3 puan türü kullanılarak 2 yıl boyunca yılda iki kez yapılmaktadır. Kurum atamaları olarak da bilinen ara atamalar, kurumların belirleyeceği tarihlerde gerçekleşir.
P3'te B Grubu lisans personeline, P93'te B Grubu ön lisans pozisyonlarına ve P94'te B Grubu ortaokul mezunlarına atanan B Grubu personeline atama yapılır. Bu puanlar 2 yıl geçerlidir. Örneğin 2018 KPSS B (lisans) puanı 2020 KPSS sonuçları açıklanana kadar geçerlidir. 2020 KPSS lisans sonuçları ile süresi dolmuştur.
B grubu mesleklerden herhangi birine atanmak isteyen tüm adayların KPSS Genel Beceriler ve Genel Kültür sınavına girmeleri gerekmektedir.
KPSS ortaokul sınavına başvurduğu tarihte mezun olmamış ancak sınavın iki yıllık geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek lise mezunları başvurabilir. Ön lisans eğitimini tamamlamış adaylar KPSS ortaöğretim kademesine giremezler.
İki yılda bir yapılan KPSS'ye ön lisans 2. sınıfta okuyanlar ve ön lisans mezunları girebilir. Ön lisans derecesine sahip olan ve hâlihazırda lisans (diplomasız) derecesine devam eden öğrenciler, isterlerse ön lisans KPSS'ye veya lisans KPSS'ye girmeyi seçebilirler. Önlisans eğitimini tamamlamış adaylar KPSS ortaöğretim kademesine giremezler. Lisans mezunu bir aday önlisans/ortaokul sınavına giremez.
KPSS Lisans Sınavına 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile tüm bölümlerden öğrenciler girebilir.
Sınav sonucu 2 yıl geçerli olduğu için sınava giren aday için diploma şartı aranmaz. Ancak ön koşul, seçim sürecinin son tarihine kadar tamamlanmış olmasıdır.
A Grubu kadrolardan farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturmaktadır.Mühendisler, Mimarlar, Veterinerler, Psikologlar, Sosyologlar, Hemşireler, Ebeler vb.